The Botanists Bar

Botanist by Alberto Caiola draws on the menu of innovative plant-based cocktails for interiors to engage the senses. Located at the leafy heart of Asia’s most sci-fi city – Shanghai’s former French concession – a combination of natural and synthetic elements evoke a futuristic realm where technology meets sustainability to harness the power of plants.

Seasonal herbs, spices, flowers, fruits and vegetables are being given centre stage in the cocktail preparation as the base for healthful and colourful drinks, giving a tasty response to growing interest in healthy and natural lifestyles.

bot1
Stepping into the space the patron is presented with a floor-to-ceiling living wall of aromatic plants that at once plays to the guests’ sense of smell, as well as evoking memory and emotion. At the heart of Botanist’s craft is infusion all of which happens on-site and in full view thanks to Jars positioned behind the bar. Beautifully backlit to capture the natural beauty of herbs and spices suspended in liquid, they make for a captivating focal point.
bot4

The sculptural installation wraps around the entirety of the space, morphing into tables along one side of the bar, and shelving on the other housing infusion jars and bottles. Dark mirrors create an illusion of depth into which walls ‘disappear.’ Sofas and poufs feature a deep blue colour to add vibrancy while assorted lighting spanning varied sources and tones lend a dramatic glow to specific areas. The most prominent of these is a cluster of strip lights along the ceiling maze diffusing light subtly from above.

bot33

Another dominant source is concealed behind the polycarbonate wall installation. A polished metal counter and tabletops reflect light throughout the space to create a sense of speed and dynamism. To create intimacy, distinct seating areas were created through the addition of permeable metal meshes and light strips. The partitions lend a degree of privacy, without compromising openness. In keeping with Botanist’s design goal of drawing patrons into both concept and space, its key themes are made visible from the street outside. Screens of meshed metal spanning the venue’s façade partially reveal its interior to create a sense of intrigue and prompt curiosity. Meanwhile, an entrance flanked by neon strips guide guests inside the space.

bot2

 

Schreib einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *